Å bygge terrasse trenger ikke være
vanskelig – men pass opp for disse fallgruvene.

Tidlig vår er høytid for å begynne planleggingen av uteområdet for folk flest – og noen vil ta oppgaven med å bygge terrasse i egne hender. Og det kan absolutt være mulig, men noen forholdsregler bør man ta.

– En terrasse får mest juling av regn, tung snø og telehiv,
forklarer byggtresjef i Moelven, Halvard Nørbech. 
– Dette må du ta hensyn til under byggingen. Ellers risikerer
du å måtte bruke mye tid på reparasjoner og vedlikehold,
fremfor å slappe av på terrassen, fortsetter han.

Du kan for eksempel starte hos Moelven.no/byggeogbo, hvor ekspertene har laget en egen anvisning som viser deg konstruksjonsmåte og andre detaljer.

Videre har vi samlet fem vanlige feil som mange hobbysnekkere gjør når de skal bygge terrasse:

1. Du planlegger for dårlig

Forarbeidet er alfa omega når du skal bygge noe selv. Du bør ta utgangspunkt i en standardisert og gjennomprøvd konstruksjon når du skal bygge – og lage en detaljert arbeidstegning. Da er det enklere å regne ut nøyaktig hvor mye materialer du trenger.

Det tar litt tid, men er garantert verdt strevet!

Husk også at du har mange muligheter når det kommer til utseende på terrassebordene. Moelvens store utvalg finner du her!

 


DIMENSJONERING: Grove terrassebord gir godt hold for skruene, og mindre svikt når du går på terrassen. 

2. Du bygger for spedt

En terrasse skal dimensjoneres kraftigere enn mange tror. Her finnes det egne tabeller som viser nøyaktig hvilke dimensjoner som skal brukes, så ikke vær redd for å kontakte ekspertise hvis du er usikker. En vanlig feil er å ikke ta hensyn til store snømengder, som kan gjøre terrasseprosjektet ditt til en kjedelig affære når vinteren kommer.


RIKTIG VERKTØY: Jordbor og stolpespade gjør jobben mye enklere når du skal grave hull til pilarene.

3. Du fundamenterer for dårlig

Terrassen må fundamenteres slik at den ikke blir ødelagt av telehiv. En vanlig feil er å ikke grave dype nok hull til pilarene når grunnen er telefarlig. Husk at de skal helt ned til frostfri dybde! Heldigvis finnes det en del smarte redskaper som gjør gravejobben enklere.

Du får også ofte god hjelp i butikkene til Moelven – her finner du ditt nærmeste byggvareutsalg.


BESKYTTELSE: Et beslag som går over det første bordet beskytter den innerste delen av terrassen mot fukt.

4. Du lager vannfeller

En vannfelle er et punkt eller område der vannet blir fanget i stedet for å renne av. Og det er her det oppstår noe du ikke vil ha: Råteproblemer. En skrue som er boret for dypt lager et hull som blir en typisk vannfelle, og området som ligger inntil veggen er også utsatt. Her blir vannet gjerne liggende.

Pass også på at luft kan sirkulere fritt under terrassen, da går opptørkingen mye fortere.


RIKTIG KONSTRUKSJON: En viktig detalj er å konstruere terrassen slik at luften kan passere fritt på undersiden.

5. Du monterer bordene feil

Legges bordene for tett samles smuss og fukt i spalten mellom dem, noe som igjen gir råteproblemer på sikt. Bordene skal som regel monteres med 3–5 mm mellomrom, litt tettere om de er veldig fuktige når de legges. Skruene skal skrus akkurat så langt ned at hodet er i flukt med overflaten på terrassebordet.

Og husk: Planlegg slik at du får færrest mulig skjøter.


SVAKT PUNKT: Lag færrest mulig skjøter i terrassebordene. Må du skjøte skal skruene skrus skrått inn. Da unngår du oppsprekking i enden av bordet.

Beslag. Et beslag som dekker det innerste bordet beskytter den mest utsatte delen av terrassen mot fukt.

 

Bygge og Bo
Tre er et ærlig materiale og det kan varieres i det uendelige. La deg bli inspirert til å bygge og bo med tre!

Read all about

Egmont Content utvikler og produserer innhold av høy kvalitet i samarbeid med utvalgte annonsører. Innholdet er tydelig merket med «annonsørinnhold», slik at brukeren vet at det er laget i kommersiell øyemed. Egmont Content er en egen kommersiell redaksjon, som jobber helt separat fra den øvrige redaksjonen. Egmont Publishings journalistikk er ikke påvirket av Egmont Content.