Ta med rekkverket tidlig i planleggingen når du skal lage terrasse. Rekkverket har mye å si for hvordan terrassen vil se ut, pluss at det gir noen føringer for hvordan selve konstruksjonen skal gjøres.

– Det blir stor belastning på festene til rekkverket, påpeker Halvard Nørbech. Han er byggtresjef i Moelven. Her er det mange som gjør feil, og da er det bare spørsmål om tid før rekkverket blir ustødig. Tenk også sikkerhet, særlig om terrassen skal gjøres barnesikker. Her er det egne regler som gjelder avslutter Nørbech.

Bruk litt tid på å lese deg opp før du begynner på terrassebyggingen. På Moelven.no/byggeogbo har ekspertene laget en egen anvisning som viser deg konstruksjonsmåte og andre detaljer.

Her har du også fem ting du bør tenke på før du går i gang med rekkverket:

1. Sørg for skikkelig feste

Det stødigste rekkverket får du om fundamentstolpene går igjennom gulvet og brukes som rekkverksstolper. Hvis ikke bør stolpene festes til gulvbjelke og dekkbord med gjennomgående bolter. Boltene gir også muligheten til å etterstramme når treverket krymper.

Bygger du selv, kan du også sjekke Moelvens monteringstips her.

SKIKKELIG FESTE: Slik ser bjelkelaget ut med stolpene festet. Dekkbordet på enden av bjelkene skal ha samme dimensjon som bjelkene. Stolpene festes i hjørnet av bjelken og dekkbordet, bruk gjennomgående bolter. Da sitter stolpene godt. På sidene monterer du avstivere slik at du får samme gode feste der.

2. Gjør det barnesikkert

Er terrassen mer enn en halv meter over bakkenivå kreves det rekkverk. Det skal være minst 100 cm høyt, og ikke ha åpninger som er større enn 10 cm. Stående bord mellom stolpene gjør rekkverket mindre klatrevennlig!

Du har et hav av produkter og velge mellom – sjekk utvalget her!

3. Tenk vedlikehold

Husk at du skal ta vare på rekkverket også.

Et forseggjort rekkverk med mange detaljer ser flott ut, men det gir mye vedlikehold. Jo enklere design, jo mindre vedlikehold.

4. Beskytt mot været

Bruk et bredt toppbord på rekkverket, gjerne med oval overflate for bedre vannavrenning. Stikker stolpene over toppbordet bør disse ha lokk med skrå overflate.

5. Vurder viktigheten

Med en avtrapping av terrassen, og gjerne med flere nivåer ned mot terrenget, slipper du å lage rekkverk i det hele tatt. Den vurderingen bør du ta deg til til!

Uten rekkverk vil terrassen bli mindre dominerende, og du kan få enda flere fine steder å sitte.

TRAPPER: Lager du trapper og flere nivåer ned mot terrenget, kan rekkverket sløyfes

 

 

Les deg opp
Bruk litt tid på å lese deg opp før du begynner på terrassebyggingen. På Moelven.no har ekspertene laget en egen anvisning som viser deg konstruksjonsmåte og andre detaljer.

Read all about

Egmont Content utvikler og produserer innhold av høy kvalitet i samarbeid med utvalgte annonsører. Innholdet er tydelig merket med «annonsørinnhold», slik at brukeren vet at det er laget i kommersiell øyemed. Egmont Content er en egen kommersiell redaksjon, som jobber helt separat fra den øvrige redaksjonen. Egmont Publishings journalistikk er ikke påvirket av Egmont Content.