Utleiere kan risikere å havne i klassiske utleiefeller uten å være klar over det. De fleste fallgruvene kan løses med noen enkle grep – slik at leieforholdet foregår på en trygg og juridisk korrekt måte.
Enten du skal leie ut bolig for første gang, eller skal finne ny leietaker etter endt leieforhold, så er det flere ting å huske på når man skal leie ut bolig. Undersøkelser gjort blant tusenvis av utleiere og leietakere i 2020 og 2021 av Husleie.no, viser at flere utleiere ikke følger husleieloven, eller ikke har sikret seg nok juridisk sett. For å hjelpe utleiere unngå disse fellene har Husleie.no derfor listet opp 5 viktige grep som vil sikre leieforholdet, både for nybegynnere og erfarne utleiere.
Lær mer på utleieskolen
1. Referansesjekk av potensielle leietakere
Et viktig grep for å sikre et leieforhold er å foreta en referansesjekk for å unngå fremtidige problemer. Utleiere som velger å ikke gjøre dette kan få seg noen ubehagelige overraskelser senere i leieforholdet. Du kan be om referanser fra leietakers arbeidsgiver og tidligere utleiere, noe som kan avsløre om leietaker har hatt konflikter eller ubetalt leie i tidligere leieforhold.
60 % av utleiere sier at de har valgt å ikke gå videre med en interessent fordi de har funnet noe negativt i referansesjekken
Kredittsjekk kan kun gjøres lovlig om du får tillatelse av den potensielle leietakeren, men du kan enkelt be om at leietaker fremviser leietakerbevis som viser leietakers betalingsevne.
2. Bruk en juridisk riktig husleiekontrakt
Mange leieforhold etableres uten en juridisk riktig leiekontrakt, noe som byr på store problemer for både leietakere og utleiere i etterkant. Det finnes flere maler tilgjengelig på internett, men det er viktig å velge en leiekontrakt som har alt riktig juridisk sett, slik at man ikke får problemer hvis konflikt oppstår i leieforholdet.
39 % av utleiere svarer at de på et eller annet tidspunkt har vært i konflikt med leietaker.
Hos Husleie.no får du en gratis leiekontrakt som er juridisk riktig, og som enkelt signeres med BankID av begge parter.
Opprett gratis husleiekontrakt
3. Sett opp depositumskonto
Før leietaker overtar utleieboligen så er det viktig at depositumet er inne på en egen konto i leietakers navn. Enkelte utleiere er kanskje ikke klar over at det strider imot husleieloven å ha depositum på utleiers egen konto, og at de dermed bryter loven ved å gjøre dette.
8 % av utleiere svarte i en undersøkelse at de hadde depositumet på sin private konto.
I leiekontrakten fra Husleie.no så er depositumskonto allerede integrert. Har du allerede en leiekontrakt fra før av så kan du opprette depositumskonto enkelt og greit her. Avtalen med depositumskontoen signeres enkelt med BankID.
4. Sikre boligen med overtakelsesprotokoll
En overtakelsesprotokoll er en skriftlig og bilde basert dokumentasjon av leieobjektets tilstand ved overtakelsen. Altfor få utleiere bruker overtakelsesprotokoll, men dette er et viktig grep som vil sikre både utleier og leietaker.
Kun 27 % av leietakere svarte at de brukte overtakelsesprotokoll med utleier da de flyttet inn, og 49 % av leietakere svarte at de ikke visste hva en overtakelsesprotokoll var.
En overtakelsesprotokoll vil dermed gi ekstra trygghet om det skulle oppstå uenigheter ved endt leieforhold. Ved bruk av bilder og tekst i overtakelsesprotokollen fra Husleie.no vil du ha god dokumentasjon på utleieboligens tilstand.
Les mer om overtakelsesprotokoll
5. Hjelp til innkreving når husleien ikke blir betalt
Mange utleiere er avhengig av husleien blir betalt i tide for å kunne betale egne lån og utgifter, og det kan derfor være et stort problem når leietaker er forsinket med husleien.
Hele 39 % av utleiere oppgir at leietaker har vært forsinket med betaling av husleie
Utleiere som forvalter leieforhold på Husleie.no kan benytte seg av automatisk innkreving og purring av husleien når den ikke blir betalt i tide, samt om kravet skal overføres til inkasso, eller sending av varsel om utkastelse, hvis ikke leien blir betalt. Disse tjenestene hjelper utleier å få bedre kontroll på husleien og sparer utleier for mye tid.
Les mer om innkreving av husleie
Ønsker du å lære mer om utleie?
Ved å følge alle de ovennevnte stegene kan du være trygg på at du får et sikkert og godt leieforhold. Hvis du ønsker å ta steget videre og få enda flere tips om boligutleie så kan du lære mer på vår utleieskole.
Gå til Utleieskolen