Categories
annonsør

Hjelp, jeg lekker! Hva gjør jeg nå?

Ikke la problemer med urinlekkasje gå ut over livet ditt. Det finnes god hjelp å få!

Kommer det stadig noen dråper når du ler, hoster, nyser eller trener, kan det hende du har fått urinlekkasje. Heldigvis finnes det behandlinger og hjelpemidler for å redusere lekkasjen eller for å bli kvitt den for godt.

Du er ikke alene!

Urinlekkasje er et svært utbredt problem, men som fortsatt få snakker om.

Pål Robert Jahnsen jobber som produktspesialist hos Attends

–En av fire i Norge opplever urinlekkasje i en eller annen form, forteller sykepleier Pål Robert Jahnsen som jobber som produktspesialist i Attends. Han har tidligere jobbet mange år innen helsevesenet som sykepleier. Hver dag snakker han med både vanlige forbrukere og helsearbeidere.

–Urinlekkasje kan ramme alle aldersgrupper og begge kjønn, men kvinner er mest utsatt. Mange kvinner går igjennom svangerskap, fødsler og får hormonelle endringer i overgangsalder som særlig kan svekke musklene i bekkenbunnen.

-I tillegg kan medisinske diagnoser som blant annet MS og diabetes, medisinbruk som virker vanndrivende samt overvekt medføre urinlekkasje.

Hva er grunnen til at jeg lekker?

–Når du tisser, trekker musklene i blæreveggen seg sammen, og musklene i urinrøret slapper av. Når du er ferdig med å tisse, slapper musklene i blæreveggen av, og urinrøret strammer til og stenger av slik kan blæren igjen fylles med urin uten at det lekker.

-Årsaken til at man kan begynne å lekke er at bekkenbunnmusklene blir for svake og at man ikke klarer å knipe igjen når man må tisse. Noen kan oppleve at det lekker små dråper av og til eller større skvetter hele tiden, mens andre kan oppleve å ikke ha kontroll på blæren i det hele tatt. Uansett grad av lekkasje så finnes det hjelp, det er derfor viktig å snakke med legen din – og husk, du er ikke alene.


Treningen som hjelper mot lekkasje

Trening av bekkenbunnmusklene kan ha god effekt mot urinlekkasje, men det er viktig å trene de riktige musklene. Disse musklene er jo ikke synlige og kan for mange være vanskelige «å få tak i» og trene optimalt. Dersom du er usikker på om du gjør øvelsene riktig, kan du også oppsøke en fysioterapeut for råd og veiledning. Det er viktig for alle kvinner å trene bekkenbunnmusklene regelmessig, dette virker også forebyggende, forteller Pål Robert Jahnsen.

Har du stressinkontinens, som er den vanligste formen for inkontinens, er treningen ekstra viktig.

– Hvor kan jeg få tips om hvordan jeg gjør slike øvelser?

– Hos apotekene får du gratis brosjyrer, og du kan også finne bekkenbunnøvelser på attends.no.

Svært mange ser en betydelig forbedring etter å ha trent bekkenbunnen og gjort knipeøvelser jevnlig og riktig. En del opplever også å bli kvitt urinlekkasjene helt, forteller han.

kvinne som trener bekken for å unngå urinlekkasje
Bekkenbunnøvelser kan være effektivt mot urinlekkasje.

Det er viktig å be om hjelp!

Pål Robert erfarer at mange har urinlekkasjeproblemer og bare aksepterer at sånn er livet. Mange kvier seg for å ta kontakt med lege eller apotek og snakke om sine opplevelser med urinlekkasje, men det er viktig å huske at du ikke er alene. Både apotek, leger og annet helsepersonell er vant med å tilby hjelp og snakker med personer som opplever urinlekkasje daglig.

-Hvis problemet reduserer livskvaliteten din, er det på tide å ta grep og bestille en time hos fastlegen. Fastlegen kan også henvise deg til videre utredning hos eksperter som urologer og uroterapeuter, sier Pål Robert.

-Det finnes i dag ulike medisiner og en type operasjon som kan hjelpe deg med å redusere og noen ganger også helbrede urinlekkasjen. I tillegg finnes det mange ulike typer bind som er spesielt utviklet for urinlekkasje, som Attends-produktene. Men det er du som må ta det første steget og søke hjelp.

Farmasøyter på apoek som finner produkter som kan hjelpe når du lekker
Spør om apoteket har et samtalerom, så du kan snakke uforstyrret om din urinlekkasje.

Gode produkter ved urinlekkasje

Alle apotek og bandagister har produkter laget spesielt for urinlekkasjer, både for små, middels og større lekkasjer. Apotekansatte kan mye om urinlekkasje og hjelper deg gjerne dersom du ønsker det.  Apotek og bandagister har egne rom hvor du kan snakke uforstyrret om din urinlekkasje. Her får du nyttig informasjon om ulike truseinnlegg, bind og bleier og kan få med deg gratis vareprøver som du kan teste ut hjemme.

–Når du har funnet produktet som passer deg, kan du kontakte fastlegen din og be om en blå resept. Merk også at du på blå resept får dekket truser, sengebeskyttelse samt barrierespray – en krem for sår og irritert hud spesielt utviklet for inkontinens.

-Du kan også kontakte oss i Attends, enten på e-post eller telefon, og få tilsendt gratis vareprøver, forteller Pål Robert.

–Men holder det ikke å bruke et vanlig truseinnlegg eller menstruasjonsbind?

-Da urin har en annen konsistens enn blod, er det ikke mulig for et menstruasjonsbind å absorbere en tyntflytende væske som urin like raskt og sikkert som et bind spesielt utviklet for urinlekkasje. Du vil ikke få samme beskyttelsen, og vil derfor kunne oppleve både lukt og risiko for lekkasjer, forklarer han.

Attends-produktene har en god og rask oppsugningsevne som trekker væsken raskt vekk fra overflaten og ned i bindet, slik at du kan føle deg sikker og tørr.

 

Attends har gode produkter mot urinlekkasje
Soft 2 er et bind for lett urinlekkasje. Her finner du flere produkter som er spesielt utviklet for urinlekkasje 

 

attends.no og Attendsbloggen finner du også nyttig informasjon, gode tips og produkter for alle typer og grader av urinlekkasje, avslutter Pål Robert.  Tørr å be om hjelp!