Det er bare noen små knep som skal til for at det å montere panel går som en lek. Og velger du ferdigbehandlet panel, er du i mål på 1, 2, 3!
Det er en stor fordel å velge ferdigbehandlet panel. Ikke bare blir resultatet mye bedre, med en jevn og fin farge, men jobben går også mye raskere!
Ved ferdigbeiset panel har beisen blitt sprøytet og polert inn i trevirket. Det gir en jevnere påføring og en finere overflate enn ved påføring i etterkant. Da vil panelet være beskyttet fra dag en, og du slipper krympestriper.
Panel kan også leveres ferdigmalt, noe som sparer deg for veldig mye
jobb med å montere panelet. Da slipper du både kvistlakk og opp til to til tre runder med malekosten.
Panelet kan velges i akkurat den NCS-fargen du måtte ønske, eller fra Jotun sitt fargekart. Velger du ferdigmalt panel kan du også slippe jobben med å ettermale spikerslag ved å montere panel med klips som gjør at det ikke vil være noen synlige spikerslag.
Hos Moelven finner du et stort utvalg ferdigbehandlet panel.
FERDIGBEISET: Spar tid ved å velge et ferdigbehandlet panel. Her beiset i fargen Himmelgrå fra Moelven
Dette bør du tenke gjennom før du begynner å montere panel
FUKTIGHET
Fuktigheten i norske boliger varierer med årstidene. Innvendig panel vil, som det naturprodukt det er, krympe og svelle i takt med fuktighetsnivået. Dette må du ta hensyn til ved montering av panel. Det er derfor viktig at panelen får akklimatisere seg over noe tid i det miljøet (rommet) den skal monteres i.
MONTERING
Den vanligste monteringsmåten er med spiker. Spiker kan settes i bunn av fjær, på skrå inn i panelen – benytt dor! Du kan også spikre åpent, ca. 2 cm inn fra siden på hvert bord. I paneler med bredde over 95 mm brukes to spiker i bredden.
HJØRNELØSNINGER
På dør og vindu benyttes utforing, slik at man oppnår riktig avstand til overflate på innvendig vegg. Deretter festes karmlisten. Utvendig hjørne avsluttes med en vinkellist eller en utvendig hjørnekasse. Innvendig hjørne avsluttes enten mot hjørnelist eller mot innvendig hjørnekasse.
SPIKERSLAG
På «åpen vegg» krever liggende panel ikke annet spikerunderlag enn stendere og avslutninger, mens stående panel også må ha spikerslag mellom stenderne. Spikrene bør helst plasseres på samme sted på
alle bordene.
Legg inn to rader med ca. 80 cm mellom hver ved vanlig takhøyde, 240–275 cm. Enklest er å bruke samme dimensjon som stenderne, men iallfall ikke spinklere enn 48 x 73 mm.
Sag til spikerslagene nøyaktig etter avstanden mellom stenderne og mål for hver gang, avstanden kan variere. Spikerslagene festes med ca. 100 mm lange spiker som først slås inn gjennom stenderen.
TAKHØYDE: Ønsker du å gi inntrykk av mer takhøyde, anbefales stående panel.
Tenk på rommets form
Rommets form kan være avgjørende for hvor og hvordan du skal bruke og montere panel. Under kan du se forslag på hvordan rommet endrer form og karakter ved ulik montering. Liggende panel vil bidra til å øke lengde og breddeinntrykket.
LIGGENDE PANEL: Liggende panel vil bidra til å øke
lengde og breddeinntrykket.
STÅENDE PANEL: Stående panel gir et inntrykk av økt takhøyde i rommet.
PANEL I TAKET: Virkningen ved å montere panel i taket understreker på samme måte bredde og lengde.
DIAGONALT PANEL: Det å montere panel diagonalt på vegg eller i tak gir en helt spesiell effekt og et moderne uttrykk.
BRYTNINGSPANEL: Brytningspanel var mye brukt før – og er en trend som er på vei tilbake nå. Det gir tekstur og varme til rommet.
Vellykket montering av panel på 1-2-3-og 4:
1. Oppbevar panelet i uåpnet emballasje i minimum én uke i rommet
du skal montere panelet i. Panelet skal ha en fuktighet på ca. 12%. Kontroller at hvert panelbord er helt og uten synlige skader. Hvert panelbord har not og fjær på kortsiden og langsiden.
2. Ta nøyaktige mål av veggen på forhånd. Beregn den beste fordelingen av panel ut fra hvor brede panelene er. Bredden på hjørnebord og bord som skal stå ved siden av dør/vindu skal helst være så like som mulig.
3. Start alltid å montere panel i et hjørne, bruk en bit av panelet som slagkloss ved sammenføyning. Vater benyttes underveis for å sjekke at monteringen blir i lodd. Jobb ut fra hjørnet og utover i rommet. Det beste er om alle hjørnekassene er på plass idet du starter. Sjekk at loddet stemmer med et vater – ofte!
4. Bruk en kloss og slå bordene sammen. Dette er for å sørge for at panelet sitter så tett som mulig.
KREATIV MED PANEL: Velg ferdigbehandlet panel for effektiv oppussing og montering.
ANBEFALT SPIKER FOR PANEL:
Manuell spikring
– 12 mm panel 17×040 mm dykkert
– 14 mm panel 20×40/50 mm dykkert
Maskinspiker
– minimum 16×040 mm dykkert
Man kan også lime panelet på dertil egnet underlag eks. mur, plater
og lignende. Ved montering ved lange lengder i eks. tak husk og alltid å lime endeskjøter.
Lurer du på noe mer? Sjekk Moelven.no/byggeogbo for mer informasjon.