Varmepumpe ble løsningen da Karoline og mannen ønsket en lavere strømregning og stabil temperatur hjemme.
Annonsørinnhold for
– Jeg tør ikke tenke på hva strømregningen hadde vært hvis vi ikke hadde hatt varmepumpe, sier Karoline Omlie.
Interiørdesigneren og Toshiba-ambassadøren er bosatt i Stavanger med mann og barn i nyrenovert hus.
Som mange andre i enebolig, ønsket Karoline å redusere utgiftene til strøm, og samtidig gi huset en mer stabil temperatur gjennom hele døgnet.
Paret fikk tips om å installere varmepumpe av en venn som jobbet med varmepumper og ventilasjon. Vennen anbefalte en varmepumpe fra Toshiba, som er tilpasset vårt nordiske klima.
– Før hadde vi bare peis. Da vi våknet om morgenen, var det iskaldt i huset. Det første mannen min måtte gjøre, var å tenne opp i peisen, forteller Karoline, som også er kjent fra Instagram-kontoen KarroOgCarryDesign.
Det er det slutt på etter at de gikk til steget å montere varmepumpe.
– Den gjør hverdagen enklere. Nå slipper vi å fryse, og vi holder huset varmt og godt, alltid. Varmepumpen sirkulerer dessuten lufta i huset og gir oss et bedre inneklima.
Bruker varmepumpe for å spare strøm
Strømkrisen og den generelt høye prisøkningen i samfunnet har gjort privatøkonomien til mange nordmenn merkbart mer sårbar de siste månedene.
Flere ser et behov for å stramme inn på strømforbruk og pengebruk, og lurer på hvordan de kan påvirke sin egen strømregning med varmepumpe.
Bruk av varmepumpe kan redusere oppvarmingskostnadene betydelig, noe også Karoline og familien har opplevd.
– I januar for ett år siden hadde vi et forbruk på 2144 kWh, mens i januar i år hadde vi et forbruk på 1055 kWh . Det er en halvering, og vi ser at det er oppvarmingen det går på, sier hun.
Se familiens strømforbruk før de skaffet seg varmepumpe (2021), og etter at de skaffet seg varmepumpe (2022):
2021 | 2022 | |
Januar | 2144 kWh | 1055 kWh |
Februar | 1878 kWh | 990 kWh |
Mars | 1872 kWh | 903 kWh |
Fordi strømprisene er så mye høyere nå enn for bare kort tid siden, er innsparingen vanskelig å måle i kroner og øre. Familien ser likevel en tydelig reduksjon i forbruk, og gruer seg dermed ikke til strømregningen hver måned.
– Hadde vi ikke hatt varmepumpen, tør jeg ikke tenke på hvor mye det hadde kostet, sier Karoline.
Hva er en varmepumpe og hvordan fungerer den?
- En luft-luft varmepumpe er en innretning som utnytter gratis, fornybar energi fra uteluften til å varme opp en bolig.
- En varmepumpe gir opptil 5 ganger mer energi enn den bruker, og er derfor en effektiv energisparer.
Hvor mye sparer man på varmepumpe?
Joachim Kobbeltvedt, salgsansvarlig for Toshiba varmepumper, sier at det er flere faktorer som påvirker hvor mye en kan spare ved bruk av varmepumpe. Blant annet spiller planløsning på boligen, varmepumpemodell og temperaturinnstilling en rolle.
– Den største andelen av strømforbruket i en husholdning går til oppvarming av bolig. Ved å skaffe en luft-luft varmepumpe, kan du halvere strømutgiftene – og samtidig få et bedre inneklima, forklarer han, og fortsetter:
– En varmepumpe gjør at man kan spare ca. 5 000 kWh i løpet av et år og har med normale strømpriser ca. 4-5 års nedbetalingstid. Regnestykket blir et helt annet med strømprisene vi ser i Sør-Norge nå, og en kan forvente seg langt raskere nedbetaling.
Joachim forteller at de for tiden ser en stor etterspørsel etter luft-luft varmepumper.
– Spesielt for i år, er at forbrukerne er tidligere ute enn før med å bestille varmepumpe. Vi tror årsaken er en kombinasjon av bekymring for begrenset tilgang til varer og økte priser. Mange ønsker å sikre seg en varmepumpe uten forsinkelser og før prisene justeres opp.
Han betegner en luft-luft varmepumpe som en relativt lav investering for å redusere de høye strømregningene som forventes denne vinteren.
Slik kan varmepumpe forbedre livskvalitet og inneklima
Det er mange måter en varmepumpe kan forandre livskvalitet og inneklima til det bedre, både ved å forenkle hverdagen og sørge for bedre luft.
– En varmepumpe bidrar til bedre inneklima fordi den sirkulerer luften bedre i boligen enn punktoppvarming, slik panelovner gjør. Dessuten kan den kjøle ned boligen på varme sommerdager når den brukes som aircondition – altså ved å aktivere kjølefunksjonen, forklarer Joachim.
Karoline er fra Østlandet, og familien er ofte der når de ikke er hjemme i Stavanger. Derfor var det viktig å kunne ha jevn temperatur i huset og mulighet til å styre temperaturen fra avstand. Dette gjør de nå fra telefonen, ved hjelp av varmepumpens praktiske wifi-integrasjon.
– Vi kan skru ned temperaturen når vi er borte og skru varmen opp igjen på veien tilbake, slik at vi kommer hjem til varmt hus, sier hun.
Familien skal også snart koble den opp mot en smart hub, for å kunne styre den via et smarthus-system.
Praktiske og designmessige fordeler med varmepumpe
Karoline og mannen har fått installert Toshiba-varmepumpen Signatur, som henger på veggen midt i husets spisestue.
– Det er den fineste varmepumpen jeg har sett i hele mitt liv, sier Karoline.
– Varmepumper er jo ikke akkurat kjent for å være pene, og jeg har sett at mange spraylakkerer dem i samme farge som veggen.
Signatur har avtagbart tekstiltrekk på fronten som en kan få i en rekke lekre farger – noe Karoline mener at gjør at den nesten ser ut som en pyntegjenstand.
Varmepumpen føles også lunere i interiøret, og kan på mange måter fungere som et møbel.
– Alle som er hos oss kommenterer den, og den henger jo midt i spisestua, slik at alle ser den. Jeg er veldig glad for at det er den som henger der, og ikke en vanlig hvit kloss, fortsetter interiørdesigneren.
Signatur ble lansert sommeren 2021, og har vært en stor suksess.
– Kombinasjonen med tekstil, myke linjer og et slankt uttrykk gjør denne varmepumpen spesielt attraktiv. Når du ser varmepumpen på veggen i matchende farge, er dette noe helt nytt på markedet. Det er nok noe av grunnen til at mange har lagt sin elsk på Signatur, sier Joachim Kobbeltvedt.
På spørsmål om hva hun synes om brukervennligheten, svarer Karoline at hun opplever den som enkel i bruk, spesielt for unge mennesker som er vant med å styre det meste fra mobilen.
– Det er nok den unge generasjonen som vil velge en slik varmepumpe. Den er enkel å forstå for oss, men jeg tror kanskje generasjonen over vil synes den er litt vanskeligere. Men den er ikke avansert! forsikrer hun.
– Til tross for sitt pene ytre, står ikke modellen tilbake på det tekniske. Signatur er konstruert for nordisk klima, forklarer Joachim.
Toshiba Signatur 25
- Lekker varmepumpe med avtagbart trekk i en rekke fine farger.
- Kraftig kompressor som gjør at varmepumpen yter hele 4000 W ved -15 grader.
- Varmepumpen har energiklasse A+++, som er det høyeste energimerket for varmepumper.
- Har integrert wifi og betjenes fra mobilen via app.
- Leveres også med en lekker fjernkontroll med stort utvalg av funksjoner.
- Her kan du lese mer om den sjeldent lekre varmepumpen Toshiba Signatur 25
Hvordan bruke varmepumpe mest økonomisk?
Så hvordan fungerer en varmepumpe? I korte trekk henter en luft-luft varmepumpe energi fra luften utendørs og tilfører den til boligen.
– Det gjør at varmepumpen kan tilføre tre ganger så mye varme som det den bruker i strøm i løpet av et år. Nordiske modeller som er tilpasset vårt klima kan hente energi fra uteluften når temperaturen er nede i hele -30 grader, forklarer Joachim.
Hos Karoline og familien går varmepumpen hele tiden:
– Vi har renovert huset, noe som har gjort det mye tettere, og varmepumpen hjelper også på å få sirkulasjon i huset.
Signatur har også en peisfunksjon, som sirkulerer varmen fra peisen rundt i hele huset.
Joachim forklarer at peisfunksjonen var noe de ønsket på det norske markedet, og at Toshiba implementerte funksjonen for alle varmepumper fra Toshiba som selges i Norden.
– Når du fyrer i peis eller annet ildsted, vil temperaturen øke i rommet. Aktiverer du peisfunksjonen, vil varmepumpen fortsette å sirkulere luften i boligen, selv om den ønskede temperaturen er oppnådd. På denne måten bidrar varmepumpen til å få en jevnere temperatur og økt komfort innendørs, sier Joachim.
– Det blir mer effektiv bruk av oppvarmingen også, sier Karoline.
Slik bruker du varmepumpe mest effektivt
- Joachims beste tips for å bruke varmepumpe mest effektivt:
- Still inn varmepumpen på normal romtemperatur på 21-22 grader.
- Still varmepumpen inn på varmedrift fremfor autodrift når fyringssesongen begynner.
- La varmepumpen stå på kontinuerlig i stedet for å skru den av og på.
- Sørg for jevnlig veldikehold og varmepumpeservice, slik at levetiden blir forlenget.
Faghandleren har spesialkompetanse
Det er mange grunner til at du burde velge faghandel når du skal montere varmepumpe. Bestiller du varmepumpe med montering fra en faghandel, vil du få god og profesjonell oppfølging hele veien.
– Faghandleren har spesialkompetanse om de ulike modellene og vil kunne anbefale modellen som passer ditt oppvarmingsbehov, forklarer Joachim, og fortsetter:
– Dette sikrer at du som kunde får god veiledning på selve produktet, i tillegg til gode råd og anbefalinger om hvor inne- og utdelen bør plasseres.
En varmepumpe har gjerne 12-15 års levetid. Faghandleren vil kunne gi deg oppfølging på vedlikehold og service på varmepumpe gjennom hele perioden.
Her kan du finne din nærmeste faghandel for Toshiba varmepumper
– Våre undersøkelser viser at forbrukere som har kjøpt varmepumpe via faghandel er mer fornøyd enn de som har kjøpt via detaljhandel, avslutter han.
– Det er en investering, det er ingen tvil, men livskvaliteten vil gå opp og strømregningen ned. På sikt er det veldig verdt det. Mange har kanskje ikke lyst på varmepumpe fordi de synes det er stygt, men da er Signatur det perfekte valget, avslutter Karoline.