Nå er det på tide å samle familien til årets høydepunkt på kjøkkenet – nemlig julebaksten. Nøkkelen til en vellykket bake-seanse er en god oppskrift, og ikke minst gode råvarer.
Alle som liker å bake, vet at veien fra suksess til fiasko kan være kort når man står over bakebrettet. Bommer man, må man som regel starte helt på nytt. Oppskriften på en vellykket seanse er dermed en god oppskrift (som man må følge fra punkt til prikke!) samt gode råvarer og ingredienser.
Søte smaksprøver
Baking er en hyggelig førjulstradisjon som samler både store og små på kjøkkenet, og en familieaktivitet som er koselig uansett alder. Duften som fyller huset, er herlig, men smaksprøvene er enda bedre! Det er mange typer bakst som inneholder tørket frukt som rosiner. Enten du skal bake lussekatter, julekaker, boller eller kjeks, så er rosiner en selvskreven ingrediens når det skal bakes til jul. De soltørkede California-rosinene er noen skikkelige høykvalitetsrosiner. De er søte og utrolig saftige, og er en perfekt ingrediens for å lage smakfull bakst. De er dessuten sunne og næringsrike, og inneholder fiber, vitaminer og antioksidanter.
100 % naturlig
California-rosiner vokser i San Joaquin Valley i Fresno i California og takket være nøyaktige produksjonsprosesser og streng kvalitetskontroll, er rosinene en 100 prosent naturlig ingrediens. Det eneste som skal til for å produsere California-rosinene, er massevis av solskinn og fjellvann. De er dessuten blant naturens mest allsidige naturlige ingredienser, og kan brukes i en rekke forskjellige oppskrifter – også utenom bakst. I Norge brukes California-rosiner også i ulike matretter, og de passer godt i alt fra salater og hovedretter til desserter. Rosiner er også perfekt som snacks og er en naturlig kilde til energi når du er på farten!
Godt og sunt – året rundt
Så hva mer kan rosiner bringe til bordet? Jo, rosiner er en skattekiste av gode og sunne saker som er bra for helsen din, og California-rosinene passer perfekt for deg som vil opprettholde sunne spisevaner og en aktiv livsstil. De er en stor kilde til naturlig energi, og de er dessuten tilgjengelige hele året, i motsetning til sesongens frukt. Rosiner er altså like bra året rundt – jul eller ei.
Eple- og rosinkake
SLlK GJØR DU DET
Tilberedelse:
20 minutter
Steketid:
50 minutter–1 time
Nok til:
8–10 porsjoner
Ingredienser:
- 2 røde epler uten kjerne i tynne skiver
- 200 g finkornet sukker
- 2 ts malt kanel + 2 ss sukker til blanding
- 200 g smør, myknet
- 4 middels store egg
- 180 g hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 100 g California-rosiner
Metode:
Forvarm ovnen til 180oC, gassmerke 4. Smør og legg bakepapir i en kakeform (springform) på 21 cm.
Bland epleskivene med 2 ss sukker og kanelen i en stor bolle.
Visp sammen smøret og 200 g sukker til det er blekt og luftig. Visp i eggene, 1 om gangen. Bland sammen melet og bakepulveret, og rør det forsiktig inn i smørblandingen. Rør i halvparten av rosinene.
Hell halvparten av denne blandingen i den forberedte formen, og legg halvparten av epleskivene på toppen med ¾ av de gjenværende rosinene. Hell over den gjenværende kakerøren, legg de gjenværende eplene på toppen og strø over siste rest av rosinene. Stek i 50 minutter–1 time til gyllen og kakepinnen kommer ut ren.
La den avkjøles litt før du tar den ut fra formen.
Tips fra kokken: Smaker best varm med litt pisket krem. Prøv malt ingefær i stedet for kanel
Kringlekjeks med rosin
SLIK GJØR DU DET
Tilberedelse:
20 minutter
Steketid:
10–12 minutter
Nok til:
16 porsjoner
Ingredienser:
- 100 ml kremfløte
- 100 ml rømme
- 100 g finkornet sukker
- 2 ss vegetabilsk olje
- 1 middels stor eggeplomme
- 2 ts vaniljeekstrakt
- ½ ts natron
- 250 g hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 100 g California-rosiner
- Melis til å drysse over
Metode:
Forvarm ovnen til 200 oC (gassmerke 6).
Bland sammen kremen og rømmen i en mugge og kjøl ned.
Pisk sammen sukker, olje, eggeplomme og vanilje med en elektrisk håndsvisp til det er godt blandet. Rør natron inn i kremen og rømmen, og visp inn i sukkerblandingen.
Bland melet og bakepulveret sammen, vend inn kremblandingen til den er tykk, og rør deretter inn rosinene.
Legg et deigstykke på størrelse med en golfball på en melet overflate, strø litt mel og trill ut til en 20 cm lang pølse, form til et åttetall eller uendelighetstegn og knip kantene sammen. Legg på de en stor stekeplate, og gjenta for å lage 16 kjeks. Stek i 10–12 minutter til de er gylne. Strø over melis før servering.
Tips fra kokken: Prøv med litt malt ingefær eller kanel for ekstra smak.
Julekake
SLIK GJØR DU DET
Tilberedelse:
2 timer
Steketid:
35-40 min
Nok til:
6 personer
Ingredienser:
- 250 g smør
- 1 kg hvetemel
- 125 g sukker
- 0,25 g salt
- 2 ts malt kardemomme
- 50 g gjær
- 6 dl melk
- 250 g California-rosiner
- 2 stk sukat
- 1 stk egg til pensling
Metode:
Skjær smøret i terninger og sett det på kjøkkenbenken slik at det blir romtemperert og mykt. Hell melet i en bakebolle, bland inn sukker, salt og kardemomme og smuldre i gjæren. Ta i melk og elt deigen til den er blank og smidig, og slipper bollen. Elt deretter inn det romtempererte smøret. Bland inn California-rosiner og sukat helt til slutt. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
Ta deigen på bakebordet og del den i to. Rull sammen og elt dem til to store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. På denne måten sprekker ikke julekakene så lett og de får en pen fasong. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 minutter. Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek julekakene nederst i ovnen ved 200 °C i 35-40 minutter til de er gjennomstekte. Avkjøl på rist.
Tips:
Vil du ha annen form på julekakene, kan du for eksempel steke dem i smurte brødformer.
California-rosiner er et sunt valg
California-rosiner er perfekte for sunne matvaner og en aktiv livsstil. De er en fantastisk kilde for naturlig energi, og er tilgjengelige året rundt, i motsetning til sesongbasert frukt. California-rosiner inneholder kun naturlig sukker og slipper ut energi langsomt i løpet av dagen. Rosinene våre er perfekte snacks for når du er på farten.